Eaes

Elin Amanda Erica Sjöström

Lycka

Kategori: Vardag

 
Har haft en underbar jul med mina nära. Det har dock fattats någon och jag hade stunder under julhelgen då det kändes som om mormor skulle komma inflygande skrattandes och säga att hon bara skojats. Saknar henne något så otroligt, men hon finns ju alltid med oss i minnet. 
 
Jag längtar så sjukt mycket till 2013. Man har alltid höga förväntningar inför ett nytt år, men denna gång är det lite extra. Har så mycket att se fram emot! Bland annat har vi nu bokat tåg och hotell i New york för en weekend mitt under vår resa till Washington! har drömt om den staden så länge och nu sitter jag hela dagarna och spanar på ställen jag vill besöka, saker jag vill hinna göra och affärer där jag vill shoppa.
 
Igår började även något annat att planeras som jag verkligen ser fram emot. Inget bestämt, eller så, men drömma måste man få göra! Förhoppningsvis kan jag berätta mer snart!
 
 
 
Bilder från vårat hotell. Det ligger precis intill Central park. Hade verkligen velat ha ett rum med utsikt över parken, men de rummen va slut. Stadsutsikt känns ju dock inte helt fel det heller! :)
 
 
 
 

Julångest

Kategori: Vardag

 
En vecka kvar till jul. Jag önskar att jag kunde njuta av den känslan. Lyssna på julmusik, äta lussebullar, se mysiga filmer och njuta av sällskapet av mina underbara nära och kära. Men nej. Istället är jag bara arg på världen, jag är trött på allt som har med skolan och göra och är allmänt less. Den här veckan är fylld med roliga saker, men istället för att se fram emot det oroar jag mig för resultatet av matte D nationella och har ångest över att jag inte pluggar till mitt samhällsprov på onsdag och allt annat jag har ogjort till denna vecka. Men jag kan inte ens plugga ordentligt för min hjärna är offline och jag orkar inte ens tänka på allt som ska göra. Så jag är arg istället.

Nej jag ska faktiskt försöka njuta. Älskar egentligen december, men denna månad har verkligen inte levt upp till förväntningarna. Från och med nu ska jag mumsa på lussebullar, lyssna på julmusik, mysa med mina vänner, min pojkvän och i helgen även min älskade släkt och jag ska längta. Jag ska njuta av tiden just nu och även längta efter 2013. Det kommer bli året som överträffar alla andra.
 
4 år med min älskade, 19 år på jorden, två veckor i USA varav två dagar eventuellt kommer spenderas i the big apple (håller alla tummar och tår, drömmer om hotell och letar butiker jag inte vissta fanns på internet), studenten, en sommar fylld med festivaler, vänner, jobb och äventyr och en höst som innebär nya, gigantiska kliv in i vuxenlivet. Inte nog med det så längtar jag så jag nästan dör efter att få flytta in med min pojke. Kan 2013 bli annat än super?!
 
 
 
Ska försöka fixa bloggen har fått mycket tjat om det. Är ju inte jag som fixar allt utan det är min fabulösa webbdesigner Isabelle Von Forsberg, så ska flirta med henne.
 
 
 

Sverige - Landet utan identitet

Kategori: Vardag

 
Det här med tro och religion. Idag är det något som de flesta i Sverige har släppt. Faktum är att Sverige är  ett av världens minst religiösa land. Trots detta så lever våra religiösa traditioner kvar. Vi firar jul och påsk. Vi förväntar oss julklappar och julgran. Idag handlar inte julen kanske lika mycket om Jesu födelse och traditionernas religiösa bakgrund har liksom hamnat i skymundan. Fråga vilken åttaåring som helst så kommer de svara att julen handlar om tomten och inte om Jesus.
 
Idag är kristendomen inte alls en lika stor del av samhället som den var för hundra år sedan och det finns också flera andra religioner som utövas runt om i landet. Tusentals människor har flytt till trygga, fria Sverige från länder med krig och fattigdom. Tusentals människor med andra kulturer och religioner. Dessa människor har flytt till ett av världens minst religiösa länder. Här skapas vad jag skulle kalla en konflikt. Troende människor kommer till lilla Sverige och vill såklart fortsätta utöva sin religion. Gud slutar inte finnas bara för att man flyttar och blir svensk. När dessa människor, men en annan tro kommer hit, blir vi väldigt förvirrade. Skolan beslutar sig för att man inte ska få ha gudstjänster i skolan vid jul, och inga pepparkakor ska finnas i luciatågen eftersom det kan uppfattas som rasism. Vi vill inte klampa på någons tå, och så gör vi det i alla fall.
 
För nu blir folk förbannade. Här kommer dessa människor och försöker ta vår religion! "Det här är vårt land, vi vill kunna gå i kyrkan och be till vår gud!" Oj så kristna alla plötsligt blev. Ett av världens minst religiösa länder blir plötsligt väldigt religiöst. Detta är ju våra traditioner som försvinner, vår identitet. Vad är julen utan tomten, pepparkakor och julskinka? Och vad är Sverige utan svensk jul? Sverige blir plötsligt ett land som saknar egen identitet.
 
Men vänta nu, Sverige har väl inte alltid varit kristet? Kring år 800 var man också förvirrad i Sverige. Plötsligt döpte sig den svenska konungen Olof Skötkonung och plötsligt var Sverige kristet. Plötsligt förbjöds asatron, den tro som man haft i århundraden. Där kan vi snacka förvirring. Helt plötsligt skulle människor tro på endast en Gud, lyssna på präster som predikade på ett annat språk och de tidigare traditionerna förbjöds. Svenskarna var envisa och det tog många år innan Sverige tillslut var kristnat.
 
Idag är kristendomen inte förbjuden. Sverige är ett modernt land där man får tro vad man vill utan att bli stenad. Men detta innebär också att alla svenskar har rätt att utöva sin religion, oavsett vilken den religionen är. Jag tycker att man ska få vara pepparkaka i luciatåget och att man ska få sjunga julpsalmer, men man ska också få fasta, be och bära slöja. Bara för att man har en annan tro innebär inte det att man är mindre svensk.
 
Visst, vissa är förbannade över hur kristna traditioner förbjuds eller tas bort för respekt av andra, men vi måste också ha i åtanke att det inte är muslimer eller judar som gör det. Det är troslösa, förvirrade svenskar. Jag känner ingen muslim som vill förbjuda julskinka eller mörkhyad som inte vill vara pepparkaka, de flesta som lever i Sverige med andra religioner respekterar också att vi har andra traditioner. Jag känner muslimer som ger julklappar och som säger god jul. Det är inget konstigt med det.
 
Sverige är ett land som är förvirrat, vi vet inte vilken identititet vi ska ha bland olika religioner och vårt nya sätt att inte tro på något. Denna förvirring gynnar partier som sverigedemokraterna. Men jag vill att alla ska ha i åtanke att det inte är muslimer, judar eller hinduer som vill förbjuda våra traditioner, och de är därför inte de som ska lida. Dagens främlingsfientlighet är något som jag tycker är oroande, det är som om männskor glömt det som hände under andra världskriget. Det började också oskyldigt med en man som hade svar i ett land fyllt av förvirring. Allt var judarnas fel! Idag tror sig sverigedemokraterna ha svaren i ett förvirrat Sverige, det är invandrarnas fel! Är inte det oroande så vet jag inte vad som är det.
 
Behövde skriva av mig i min ilska. Tänkte att nej nu ska jag länka detta på facebook så sverigedemokraterna ska få läsa! Men nu när jag har lugnat ner mig, nej. Är inte ens så nöjd med texten, men ni min kära lilla skara av läsare kan få läsa, om ni orkar.